- Acasa
- Blog
- Ce tip de macinatură este potrivit pentru moka pot?
Ce tip de macinatură este potrivit pentru moka pot?
publicat in: Blog // publicat pe: 01.02.2018
Felul în care este măcinată cafeaua poate reprezenta diferența dintre o ceașcă de cafea delicioasă și una amară, cu gust neplăcut. Există tipuri de cafea gata măcinate pentru astfel de espressoare, însă dacă îți dorești să duci ritualul cafelei la rangul de artă, cu siguranță vrei să petreci timp în plus acasă pentru a măcina cafeaua corect.
Când vine vorba despre gradul de macinatură, trei sunt factorii importanți – timpul de contact al cafelei cu apa, rata de extracție a cafelei și debitul apei – astfel:
- Rata de extracție a cafelei crește odată cu suprafața,
- Pentru a crește suprafața, macină cafeaua mai fin,
- Cu cât rata de extracție este mai mai mare, cu atât timpul de contact necesar este mai mic,
- O macinatură mai fină poate reduce debitul apei, crescând astfel timpul de contact.
Știind asta, dacă vreau să prepar cafeaua printr-o metodă cu timp de contact scurt, voi măcina cafeaua mai fin. Dar dacă vreau să fac o infuzie de cafea, metodă prin care cafeaua va fi în contact cu apa pentru câteva minute, voi măcina cafeaua mai grosier. Dacă timpul de contact este prea mare sau macinatura prea fină, cafeaua va fi supra-extrasă, iar gustul său va fi amar. Dacă, în schimb, macinatura va fi prea mare sau timpul de contact prea scurt, cafeaua rezultată va fi una slabă. Ține minte asta pentru data următoare când vrei să faci cafea la French Press!
Acum, în ceea ce privește espressorul de aragaz, moka pot, care folosește presiunea aburului pentru a face apa să se ridice printr-un filtru plin cu cafea, lucrurile stau cam așa: timpul de contact este destul de scurt, dar presiunea (de aproximativ 1,5 bari) este un pic mai mare decât la cafetierele manuale. De aceea, macinatura trebuie sa fie medie, nici prea fina - ca cea pentru espressoarele automate, care folosesc presiune mai mare, dar nici grosiera. Cam așa cum vedeți în fotografia de mai jos.

Cu o astfel de macinatura nu vei da greș și dacă nici de data asta nu iese o cafea ca la carte, verifică flacăra - să nu fie prea mare, verifică să nu fie prea puțină cafea - sau prea multă (și tasată) sau ajusteaza cantitatea de apă.
Spor!