- Acasa
- Blog
- French Press vs La Macchinetta (Espressor Italian Moka sau Moka Pot): Care este diferenta?
French Press vs La Macchinetta (Espressor Italian Moka sau Moka Pot): Care este diferenta?
publicat in: Blog // publicat pe: 09.03.2020
French Press vs La Macchinetta (Espressor Italian Moka sau Moka Pot): Care este diferenta?
Acest articol isi doreste sa va prezinte diferenta dintre un french press si un espressor traditional Italian “moka”, Italienii ii spun La Macchinetta iar vesticii “moka pot”. Chiar daca ambele dispozitive folosesc metode manuale de preparare si rezultatul este o cafea delicioasa, exista totusi diferente semnificative intre ele. Iar daca nu sti cum le folosesti si care sunt diferentele, poate e mai dificil sa intelegi care dintre ele ti se potriveste cel mai bine.
Si care ar fi aceste diferente? Prima si cea mai importanta este modul in care apa fierbinte vine in contact cu cafeaua macinata. French press-ul a fost conceput cu ideea de a infuza cafeaua macinata in apa fierbinte. Pe de alta parte, moka pot-ul sau espressorul moka a fost gandit cu un design care sa creeze o presiune considerabila a apei fierbinti care strapunge cafeaua macinata pret de cateva secunde. Fiecare dintre aceste motode vor conduce la un rezultat diferit, aceeasi cafea cu arome si consistenta diferite.
O scurta istorie
Daca te intrebi care dintre cele doua metode de preparare manuala a cafelei a fost prima inventata, atunci noi iti dam raspunsul : French Press-ul. A fost patentat in 1852 de catre francezii Mayer si Delforge. Totusi o regasim in diverse tari si sub alte nume gen Presa Franceza, Piston, Cafetiére sau Chambord.
De fapt primele versiuni ale french press-ului nu includeau piston . Abia in anul 1929 doi italieni, Attilio Calimani and Giulio Moneta au gandit un design care sa includa pistonul eficientizand astfel presarea.
Moka pot-ul sau espressorul moka, pe de alta parte, a fost inventat in 1933 de catre italianul Alfonso Bialetti, dar abia spre sfarsitul anilor (19)40 a inceput sa castige popularitate. La vremea aceea espressoarele traditionale erau aparate de dimensiuni foarte mari si folosite in scop pur commercial, in cafenele si restaurante.
In contextul dezvoltarii culturii cafelei în anii 1950 se observa cresterea notorietatii acestei metode si face ca un espressor moka sa intre în fiecare casa, deoarece oferea un mod simplu și rapid de a prepara o ceașcă tare si intensa de cafea.
Reputația sa de espressor de aragaz deriva din faptul că obtine cel mai apropiat „espresso”, în comparație cu orice altă metodă manuală de preparare.
Iar numele de moka a fost inspirat de Mocha, un port important din Yemen pentru exportul de cafea catre Europa la acea vreme.
De atunci si pana in prezent Bialetti continua sa produca espressorul moka, in diverse dimensiuni si culori .
Pregatirea Cafelei
Așa cum va povesteam mai sus, principala diferență între o presă franceză și un espressor moka este procesul prin care apa intră în contact cu cafeaua. Această distincție între ele este ceea ce creează o aromă diferită în ceașca ta, chiar dacă s-ar putea să folosești aceleași boabe de cafea.
În afară de asta, există alte aspecte care diferă pentru fiecare tip de preparare, cum ar fi gradul de măcinare al cafelei, raportul cafea / apă și timpul total de preparare.
French Press, Coffee Press, Presa Franceza

Cea mai intalnita dimensiune de French Press este cea de 3 cesti de cafea, se foloseste o proportie de 1:16, adica 22g cafea pentru 350ml de apa. Asigurati-va ca adaugati inca de la inceput putina apa fierbinte, ca sa incalziti vasul.
Prepararea cafelei la French Press incepe cu cu incalzirea apei, pana inainte de punctul de a fierbe. Un alt element important este preincalzirea French Press-ului si a cestilor cu apa fierbinte.
Apoi macina cafeaua folosind o treapta de macinare mai grosiera, pentru French Press. Motivul pentru care iti sugeram asta este acela ca in cazul macinarii prea fine cafeaua se va extrage prea mult.
Cafeaua macinata se pune in French Press-ul preincalzit si se adauga jumatate din cantitatea de apa. Dupa jumatate de minut amesteca cu o lingurita crusta de cafea imbibata cu apa pentru a o uniformiza si adauga jumatatea de apa ramasa.
Aseaza capacul peste French Press fara insa a cobora pistonul. Lasa sa se infuzeze 4 minute. Usor coboara pistonul pana jos si serveste cafeaua imediat. Daca lasi cafeaua sa se infuzeze prea mult se va extrage prea mult si va avea o aroma amaruie, prea arsa.
Espressorul Moka, Macchinetta, Moka Pot

Chiar daca rezultatul prepararii unei cafele cu espressorul moka este cel mai apropiat de un espresso, diferenta de presiune intre un espressor de aragaz si unul professional este foarte mare.
Espressorul moka foloseste 1-2 bari presiune comparativ cu un espressor electric care foloseste 8-10 bari presiune.
Cu toate aceastea poti pregati o cafea tare de tip espresso cu un espressor moka. Acest tip de espressor il gasesti in diverse dimensiuni , ele sunt exprimate in numar de cesti.
Ce trebuie sa ai in vedere este faptul ca acele cesti se refera la cesti de espresso Italian – adica in jur de 35-40 ml pe ceasca. Indiferent de dimensiunea espressorului moka pe care il folosesti, proportiile ideale cafea la apa sunt 1:7, pentru un espressor moka de 2 cesti ar insemna 8g cafea la 60 ml de apa.
La fel ca atunci cand folosesti un french press incepi prin a incalzi apa. Apoi rasnesti boabele de cafea folosind setarea mediu-fina. Sugeram o astfel de rasnire deoarece metoda de preparare la espressorul moka presupune un timp foarte scurt in care cafeaua macinata este in contact cu apa fierbinte, prin urmare o macinatura mediu-fina favorizeaza cresterea presiunii si extragerea aromei.
Umple rezervorul de apa cu apa preincalzita doar pana sub valva de presiune, nu trece niciodata peste acest nivel.
Cafeaua proaspat macinata pentru moka o pui in in palnie,fara a presa, doar indeparteaza usor cu degetul surplusul, pentru a putea inchide in mod corect espressorul pentru utilizare..
Pune espressorul moka pe aragaz la flacara mediu spre mica. Tipurile de aragaz difera, prin urmare trebuie sa observi care este temperature potrivita pentru espressorul tau. Daca observi ca improasca cafea, atunci caldura este prea mare.
In cele din urma, cafeaua va incepe sa urce in camera superioara a espressorului moka. Asigura-te ca iei de pe aragaz espressorul cand vezi ca nu mai urca cafea, ideal este sa asezi imediat baza espressorului intr-un recipient rece, pentru s opri extragerea si a evita obtinerea unui gust amar.
Serveste cafeaua imediat.
Profilul aromelor
Dupa cum ati aflat, atat french press-ul cat si espressorul moka sunt usor de utilizat si, daca sunt pregatite corect, rezultatele vor fi cesti delicioase de cafea cu aroma si gust foarte diferite.
Daca espressorul moka a fost gandit pentru ca sa-ti ofere un shot de espresso concentrat, ceasca ta de cafea va fi tare si aftertaste-ul cremos, consistent. Aceasta este o solutie buna pentru cei care isi doresc un espresso fara sa investeasca multi bani intr-un espressor electric.
Pe de alta parte presa franceza, French press este conceputa pentru a prepara o cana de cafea mult mai bogata in arome. Având în vedere că produce o cantitate mai mare de cafea, este mai ideal pentru oricine preferă să bea o ceașcă de cafea pe parcursul zilei, decât să bea un espresso din trei inghitituri.
In concluzie, chiar daca au fost gandite pentru a obtine rezultate diferite din cafea, ambele metode sunt fiabile si la indemana noastra, a iubitorilor de cafea.
Vezi French Press :
https://www.cafelepremiate.ro/french-press-coffee-maker-bialetti-0-350l
Vezi espressor moka :
https://www.cafelepremiate.ro/espressor-bialetti-moka-express-e-3cesti

Vezi rasnita:
https://www.cafelepremiate.ro/rasnita-bialetti-electrica-negru
Vezi cafea boabe de cea mai buna calitate:
https://www.cafelepremiate.ro/cafea-ceai-ciocolata/cafea-boabe

Sau gata macinata pentru espressoarele moka:
https://www.cafelepremiate.ro/produse/cafea-espresso-macinata
