Arabica versus Robusta
Se spune ca exista peste 6.000 de specii ale plantei de cafea si cel putin 25 de soiuri principale. Insa cele mai importante doua specii din punct de vedere comercial sunt Arabica si Canephora, numita si Robusta. Vizualizeaza tipurile de cafea premium pe care ti le propunem dupa o analiza si selectie riguroasa.
Boabele de Robusta contin intre 1.7% si 3.5% cafeina, 8-9% uleiuri aromatice si aproximativ 5% zahar. Arborii de Robusta cresc usor, la inaltimi mai mici, de pana la 900 de metri altitudine, au productie mare si sunt mai rezistenti la boli decat specia Arabica.
Boabele de Robusta confera cafelei culoarea de aluna si au, de obicei, o aroma de lemn, astringenta. Sunt utilizate atunci cand se doreste un pret mai scazut al cafelei sau o concentratie suplimentara de cafeina. Un procent mic de cafea din acest soi este adaugat la multe sortimente italiene (miscella) de espresso pentru o consistenta suplimentara. Din recolta unui arbore de Robusta se pot obtine circa 600 de grame de cafea macinata, adica 83 de cesti de espresso.
Boabele de Arabica cresc cel mai bine la altitudini de peste 900 de metri, iar cafeaua pe care o obtinem din ele are cele mai bune caracteristici de aroma si gust. In mod tipic, aceste boabe continua o concentratie de cafeina este intre 0.8% si 1.5% (aproximativ jumatate din concentratia de cafeina a boabelor de cafea Robusta) fiind si mai aromate, cu un gust mai delicat si mai putin amarui decat cel al boabelor de Robusta.
Uleiurile aromatice reprezinta un merituos 18% din continutul boabelor de Arabica, pe cand zaharul este prezent in proportie de 8%. Productia de Arabica reprezinta 80% din comertul mondial cu cafea, insa numai 10% din aceasta indeplineste standardele de specialitate pentru cafea. Un arbore de cafea tanar poate produce intre 500 de grame si 2 kg de fructe rosii, din care obtinem circa 400 de grame de cafea macinata.